Biisiverstas – esittely

Biisiverstas on Suomen ensimmäinen täysin yksityinen lauluntekijäkoulutus, joka järjestää pidempiä kursseja. Vahvuutenamme ovat esimerkiksi yksilötunnit ja henkilökohtainen valmennus sekä joustavuus muuttuvissa tilanteissa.

Tavoite

Kursseillamme on yksi ainoa tavoite: Tekemisen meininki, jotta syntyy yhä parempia biisejä nyt tai myöhemmin. On monta tapaa kehittyä. Biisintekeminen on prosessi, jossa kannattaa kuunnella sekä itseä että muita. Tekemällä oppii ja vaisto vie oikeaan suuntaan. Keskustelu muiden kanssa auttaa huomaamaan sellaista, mitä ei yksin huomaisi. Ja koska hyvän biisin tekeminen on aina mysteeri, mitään poppakonstia tai varmaa koulutusväylää ei ole olemassa. Ei löydy yhtä viisastenkiveä kaikille, mutta yksikin kommentti voi olla jonkun kohdalla se ratkaiseva sysäys tai puuttuva palanen.

Oma ääni ja kaupallisuus

Usein korostetaan, että tärkeintä biisintekijälle on oman äänen löytäminen. Se on totta, mutta se ei tarkoita, etteikö myös muilta voisi oppia ja ottaa mallia. Uskomme, että oma ääni ja kaupallisuus eivät ole ristiriidassa. Pidämme luonnollisena, että jokainen tekisi mielellään ainakin yhden hitin. Hitti ei välttämättä tarkoita radioiden listahittiä vaan se voi olla myös pienen yleisön suosikki. Sekin voi riittää, että biisi on tekijälle itselleen hitti. Hyvä lähtökohta on tehdä sellaisia lauluja, joista itse pitää. Mutta koska kaupallisuus ei ole meille kirosana, pyrimme kursseillamme sellaiseen suvaitsevaisuuteen, jossa kaikki lähtökohdat hyväksytään.

Biisinteon vaiheet

Koulutuksemme kattaa kaikki biisinteon vaiheet säveltämisestä, sanoittamisesta ja sovittamisesta demontekoon. Käytössämme on ammattistudio UKKOstudio sekä demojen tekemiseen tarvittavat äänityslaitteistot ja perussoittimet kullekin ryhmälle.

Tietoa alasta

Osana koulutusta kurssilainen saa perustietoa alasta, biisien markkinoinnista ja ammattimaisen biisinteon vaatimuksista. Pyrimme antamaan siitä realistisen ja monipuolisen kuvan siten, että kenenkään unelmat eivät romahda vaan mahdollisuuksien valikoima kasvaa.

Kohti ammattimaista biisintekemistä

Biisiverstaan koulutuksessa maalina on ammattimainen musiikintekeminen. Tavoite on sama, olipa tähtäimessäsi ammatti tai harrastus tai molemmat. Matkalla sinne jokainen biisintekijä tarvitsee rohkaisua, palautetta ja motivaation. Kun olet suorittanut perusjakson tai syventävän jakson, voit ylläpitää virettä ja jatkaa yhteisössä Biisihuoltamo -kurssilla. Johtoajatuksemme niissä on, että muiden tekemien biisien arviointi ja työstäminen kehittävät myös omaa biisintekijyyttä.

Mikään ei ole oikein tai väärin

Teorian ja käytännön suhde vaihtelee. Perusjakson sisällöstä noin puolet on luentoja ja harjoituksia. Toinen puoli on tekemistä ja keskustelevia palautesessioita ryhmässä ja yksilötunneilla.

Luennoissa, harjoituksissa ja palautteissa lähtökohtamme on, että mikään ei ole oikein tai väärin. Ainoa sääntö on se, että kaikkia sääntöjä on mahdollista rikkoa. Mutta tietty määrä teoriaa antaa meille yhteisen kielen, kun biisi keskustelussa puretaan osiin ja etsitään sen ansioita ja kehityskohteita.

Kun hahmotamme vaikkapa täyden riimin ja puoliriimin eron tai tekstin painottoman tavun osumisen musiikin pääiskulle, löydämme yhteiset työkalut metriikasta keskustelemiseen. Tai kun tiedostamme aiheen ja teeman eron tai kuvallisuuden päälajit, pääsemme samalle aaltopituudelle esimerkiksi tekstin kliseisyyttä arvioitaessa. Vastaavalla tavalla helpottuu sävellyksestä tai sovituksesta keskusteleminen, kun melodiankuljetuksen ja harmonian lainalaisuudet ovat tiedossa.

Kuka voi hakea?

Kursseillemme voi hakea kuka tahansa, joka haluaa kehittyä biisintekijänä. Koulutuksemme joustavuuden ja yksilöllisyyden ansiosta samassa ryhmässä voi olla sekä uransa alussa olevia että pidemmälle ehtineitä tekijöitä. Yksilöllisyyden rinnalla meille on tärkeää myös kannustava yhteisöllisyys. Mottomme on, että kaikilla lauluntekijöillä on annettavaa toinen toisilleen.

Lauluntekijällä eli biisintekijällä tarkoitamme säveltäjiä ja sanoittajia. Toiset tekevät kokonaisia biisejä ja toiset keskittyvät joko säveltämiseen tai sanoittamiseen. Kurssien aikana nämä roolit voivat laajentua tai joku aikaisemmin kokonaisia biisejä tehnyt, voi suuntautua enemmän joko säveltämiseen tai sanoittamiseen. Kurssipäivinä tehdään biisejä yhdessä ja moni jatkaa yhteistyötä myös viikonloppujen välissä sekä kurssin jälkeen.

Kaikille hakijoille järjestämme haastattelun. Se on yhteinen keskustelu, jossa yhdessä arvioimme, miten kyseinen kurssi vastaa hakijan tilanteeseen ja odotuksiin.

Kouluttajat ja historia

Biisiverstaan vetäjät ovat Martti Heikkilä ja Sara Suvela. He ovat tehneet pitkään biisejä ja toimineet lauluntekijöiden yhteisöissä. Molemmat ovat Suomen kokeneimpia lauluntekijöiden kouluttajia. Martti on koulutukseltaan kirjallisuustieteen maisteri ja Sara musiikin maisteri. Studiokoulutuksesta ja demonteon ohjauksesta vastaa Matti Suvela. Tarkemmat kouluttajien esittelyt löydät kohdasta kouluttajat.

Biisiverstaan toiminta alkoi vuonna 2013. Tähän mennessä olemme järjestäneet neljä kurssia, joihin on osallistunut yli neljäkymmentä biisintekijää. Ensi syksynä toimintamme laajenee Biisihuoltamon kursseilla. Biisiverstas toimii Itä-Helsingissä Popmode Oy:n tiloissa (Laippatie 9, 3 krs, 00880 Helsinki).